Iets simpels als een vlag

‘En als je dan met zoiets simpels als een vlag kan zorgen dat mensen er anders naar gaan kijken, dan maakt dat een wereld van verschil.’

Toen Nica Bol hoorde dat de Motie vreemd Regenboogvlag ingediend zou worden wilde ze graag gebruik maken van het spreekrecht.
Lees hieronder wat Nica insprak tijdens de raadsvergadering van 28 mei 2020: 

Dank u wel dat ik dit mag doen, dat ik hier mag zijn. Dat vind ik fijn.
Ik hoop dat ik niet alleen voor de ‘community’ – zo wordt het wel eens genoemd – spreek, maar ook voor jongeren in het algemeen. Veel van mijn vrienden hebben hiermee te maken, familieleden ook, en ik heb aan hen gevraagd: Wat is dat nou? Als er opeens een vlag hangt, dat het dan zoveel beter is. Zo wordt dat ervaren.

Ik heb een aantal reacties van hen opgeschreven:
Het voelt alsof ze worden gesteund. Als je in je omgeving niet zoveel mensen kent die dit accepteren, maar je ziet de vlag hangen, dan denk je: Nou, weet je, er is gewoon een plek voor mij. Ik mag gewoon zijn wie ik ben. En er hoeft maar één persoon te zijn die het zo ziet. Die zich gesteund voelt, en dan vind ik al dat er een betere wereld komt. Dat er een toleranter beleid komt. Want er worden nog steeds zoveel mensen uitgescholden, met woorden als homo, flikker. En er worden gewoon mensen in elkaar geslagen, mensen worden onterfd … Het gaat heel ver en heel diep.

En als je dan met zoiets simpels als een vlag kan zorgen dat mensen er anders naar gaan kijken, dan maakt dat een wereld van verschil.
Ik heb vandaag te horen gekregen dat in Friesland er een regenboogvlag komt. Dat is ook heel fijn. Dan zijn dus alle provincies met een regenboogvlag.
Er is ook iemand bij een programma geweest die een verhaal erover had verteld:
‘First Date’ … heel veel mensen kijken dat.
Hij zei: ‘Als je niet perse zegt wij zijn voor de regenboogvlag, dan ben je er dus eigenlijk tegen. Dan voelt het alsof je ons buitensluit.‘
Ons is dan mensen die LHBTI+ identificeren.

Als je zo’n vlag ziet, dan voel je je welkom. Dan krijg je een soort warm gevoel: hier in deze gemeenschap ben ik welkom! En ik denk dat wij met zijn allen willen zorgen dat iedereen die in deze gemeenschap is, zich welkom voelt. Omdat dat alleen maar goede dingen in de hand werkt.

Ik wil gewoon even zeggen dat ikzelf het probleem niet zie. Om het niet te doen … Ik zie alleen maar voordelen om het wel te doen.

En ook een goed beleid hiervoor ontwikkelen, dat gaat alleen maar positieve reacties en positieve dingen in de hand werken. Omdat de mensen die hier niets mee te maken hebben, hoeven er ook niet perse iets mee te maken te hebben. Dit is voor de mensen die er wel iets aan hebben. Ik denk dat daarop gefocusseerd moet worden.

Nica Bol

 

De motie Regenboogvlag (wordt ingediend door D66, Stem van Krimpen en Leefbaar Krimpen) staat op de agenda van de raadsvergadering donderdag 4 juni 2020.

Alle nieuwsberichten