Blog: Volhardend

Vandaag is het zondag en ik ga hardlopen. Eerst nog een kopje koffie en oh kijk een appje, dan nog even mijn telefoon opladen en … hè, kom op Wilma je kan het. Nu je schoenen aan en gaan met die banaan.  Daar ga ik. Ik loop, ik denk en ik overweeg….

Het afgelopen half jaar zat vol politiek. Campagne voeren, de verkiezingen, de onderhandelingen t.b.v. het college, nieuwe gemeenteraad. Kortom niet gesport en ruim 3 kilo aangekomen van al dat vergaderen. Maar het was voor een goed doel en het resultaat mag er zijn. De eerste op handen zijnde veranderingen zijn al merkbaar.

Een daarvan is keuzevrijheid op zondag. De afspraken die hier in Krimpen de afgelopen decennia over gemaakt zijn, zijn toch wel door menigeen als opgelegd ervaren. En ik snap dat wel . Ook ik vraag mij af wat voor een gelovig iemand nu de meerwaarde kan zijn in de beleving van de zondag, in de wetenschap dat voor anderen deze zelfde beleving geëist wordt.  Anders gezegd: wordt een gelovige belemmerd in zijn beleving van de zondag wanneer anderen gaan shoppen? Zou het een vorm van onzekerheid zijn over hun eigen identiteit, zodat deze wordt opgelegd aan andersdenkenden om ‘m misschien zelf niet te verliezen? En wat is er mis met andersdenkenden. Andersdenkenden zijn naar mijn mening geen bedreiging maar een juist een geschenk.

De afgelopen jaren zijn we volhardend met deze keuzevrijheid op zondag aan de slag gegaan. Want vrijheid is geen grenzen stellen en jezelf en anderen accepteren. Vrijheid is ruimte, lucht en beweging. Eindelijk zijn we met elkaar de dialoog aangegaan om dit gevoelige onderwerp ter discussie te stellen. We gaan het gewoon doen. Geef een ieder ook op de zondagen de keuzevrijheid om te doen en te laten wat hij of zij wil. Want in mijn beleving heb je altijd een keuze. Je leven in eigen hand nemen, dat wil toch iedereen!

Poeh … dat viel niet mee,  maar na de eerste kilometer hardlopen ging het stukken beter. Dat heb ik toch maar weer mooi gedaan. Volhardend! Ik neem mij voor om aanstaande dinsdagavond hetzelfde rondje te doen en mijn sportmomenten  weer vast in mijn agenda in te plannen.

 

Wilma Lingen-Breedveld, raadslid Stem van Krimpen

Alle nieuwsberichten