Blog: 21 Maart gemeenteraadsverkiezingen…. stof om over na te denken

18/02/2018 – Wat hebben de burgemeester van Vlieland, de dijkgraaf van Waterschap Zuiderzeeland en de fractievoorzitter van de Partij van de Dieren gemeen?  Of liever de fractievoorzitter van de ChristenUnie in Krimpen en de fractievoorzitter van de Stem van Krimpen? Ze zijn vrouw. De nog altijd zeldzame vrouw in de politiek. Want het beeld dat nu van de verkiezingsdebatten blijft hangen – mannen in pak – geldt voor álle politieke lagen.

Even wat landelijke cijfers:
Politici in de tweede kamer: 36% vrouw
Gemeenteraadsleden: 27% vrouw
Burgemeesters: 23% vrouw
Wethouders: 22 % vrouw
Hoogleraren: 18% vrouw
CEO’s: 5 % vrouw

Huidige gemeenteraad van Krimpen: 33% vrouw

Binnenkort is het honderd jaar geleden dat vrouwen in Nederland passief kiesrecht kregen. En dan is in Krimpen aan den IJssel de oogst – 2 vrouwen op 9 fractievoorzitters – wel een beetje mager toch?
Waar ligt dat dan aan? Als ik zelf de feiten op een rijtje zet dan kom ik tot de volgende gedachten.
Wij vrouwen willen de dingen vaak perfect doen en we durven geen blunders te maken. Daarbij vragen we ons altijd eerst af: is dat wel iets voor mij, hoe gaat dat dan? Ik kan alleen maar zeggen dat je er pas achter komt door het gewoon te doen!
En het biedt als vrouw in de Krimpense politiek echt wel genoeg mogelijkheden hoor. Af en toe de mannen eerst de vliegen af laten vangen en dan vervolgens het woord nemen en met een totaal ander verhaal de zaak belichten, geeft heel verrassende en vernieuwende inzichten.
Gewoon met gezond verstand en met respect handelen vanuit je eigen overtuiging en daarbij het algemeen belang nooit uit het oog verliezen, daar gaat het om.
Onze partij bestaat uit 16 kandidaten en daarvan tellen we 7 vrouwen, dat is ruim 43% en daar zijn we maar wat trots op!

Ik sluit af met mijn grootste overtuiging en dat is dat wij vrouwen te allen tijde vooral ons zelf moeten blijven, want zoals  Marilyn Monroe zei: ‘Vrouwen die ernaar streven gelijk te zijn aan mannen ontbreekt het aan ambitie’.”

Wilma Lingen-Breedveld,
burgerraadslid Stem van Krimpen

Alle nieuwsberichten